Charles Darwin (1809-1882)

Charles Darwin, shrewsburyläisen lääkärin poika, opiskeli lääketiedettä Edinburghissa ja teologiaa Cambridgessa, kunnes joutui luonnontutkijaksi Britannian laivaston kartoitusmatkalle Etelä-Amerikkaan. Beagle-aluksen matka kesti viisi vuotta (1832-1836), minkä jälkeen Darwin julkaisi joukon eläintieteellisiä ja geologisia tutkimuksia sekä matkakirjan Journal of Researches (1839), joka on sittemmin käännetty kokonaan tai osittain yli 20 kielelle (suomeksi lyhennettynä 1928, kokonaan nimellä ”Beaglen matka” 2008).

vika kuva210

Resa omkring jorden

Palattuaan Darwin meni naimisiin serkkunsa Emma Wedgwoodin kanssa ja muutti Lontoon kaakkoispuolelle Downiin, missä hän asui perheineen loppuikänsä syventyneenä varsinkin eläintieteellisiin tutkimuksiin. Vihdoin 50-vuotiaana 1859 hän julkaisi pitkään valmistelemansa kirjan On the Origin of Species, josta tuli biologisen evoluutioteorian perusteos. Se käännettiin jo Darwinin elinaikana 13 kielelle ja sitten vielä ainakin 17 kielelle; suomennos ilmestyi nimellä ”Lajien synty” 1913-1917 ja uusi suomennos 2009. Sitä pidetään edelleen yhtenä merkittävimmistä tieteen klassikoista.

Darwinin seuraavat merkkiteokset olivat kotieläinten ja viljelykasvien muuntelua käsittelevä kaksiosainen The Variation of Animals and Plants under Domestication (1868) sekä niin ikään kaksiosainen The Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1870-1871), joista edellinen on käännetty kahdeksalle ja jälkimmäinen 19 kielelle (suomeksi nimellä ”Ihmisen polveutuminen ja sukupuolivalinta” ilmestyy 2014). Vielä 1872 ilmestyi The Expression of the Emotions in Man and Animals, joka sekin sai toistakymmentä käännöstä (suomeksi nimellä ”Tunteiden ilmaisu ihmisissä ja eläimissä” 2009).

Animals and plants vol I_500

Aukeama teoksesta The Variation of Animals and Plants under Domestication

Edellisten lisäksi Darwin kirjoitti useita tutkimuksia mm. orkideojen pölytyksestä, kiipijäkasveista ym., ja viimeksi kastematojen merkityksestä ruokamullan muodostuksessa (1881). Hänen poikansa Francis Darwin julkaisi 1887 hänen jälkeenjääneet muistelmansa, jotka on suomennettu nimellä ”Elämäni” 1987.

The Descent of Man vol II_500

Aukeama teoksesta The Descent of Man and Selection in Relation to Sex

Anto Leikola
oppihistoria, Helsingin yliopisto
aate- ja oppihistoria, Oulun yliopisto

Kirjat
1. En naturforskares resa omkring jorden (1872)
2. The Variation of Animals and Plants under Domestication (1868)
3. The Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871)

Kuvat: Turun kaupunginkirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s