Aarteita

Silloin tällöin kirjoja luetteloidessa ja selatessa eteen sattuu aarteita, jotka vievät ajatukset vahvasti toisiin aikoihin ja paikkoihin. Näin tapahtui aiemmin tänä syksynä selatessani teosta Från land och haf! Reseskildringar från alla verldsdelar (1859). Toisista paikoista ja ajoista kertoo paitsi kirja, myös sen välistä löytynyt paperinen leipomon merkki. Tuosta päivästä saakka olen pohtinut, mihin herkkuun kyseinen merkki on ollut kiinnitettynä ja miten viipurilaisen leipomon merkki on päätynyt kirjan väliin. Onko joku tuonut tuliaisia Viipurin-matkalta? Onko kirja ollut matkalukemisena Viipurissa? Ja kuka on pelannut ristinollaa merkin kääntöpuolella? Kunhan löydän jostain oikean lainaajaluettelon, tarkistan heti, kenellä kirja on ollut.

Svartström

Innostuksissani päädyin historialliseen sanomalehtikirjastoon, josta löytyy suurin osa vuonna 1771-1910 Suomessa ilmestyneistä sanomalehdistä digitoituina. Kansalliskirjaston digitoimia sanomalehden sivuja palvelussa on jo pari miljoonaa. Hakusanalla Svartström löytyy runsaasti tuloksia pelkästään viipurilaisista sanomalehdistä. Leipuri Emil Svartström vaikuttaakin panostaneen paitsi tuotteidensa joulumainontaan (esim. alla Wiborgs Nyheter 22.12.1902), olleen myös muuten tunnettu henkilö Viipurissa. Tai ainakin Svartströmin leipomo-konditoria oli viipurilaisille tuttu paikka: lehdissä käsketään muun muassa palauttamaan teatterissa hukattu hattu kyseiseen leipomoon (Wiipurin Sanomat 16.10.1900) ja saapa sieltä ostaa lippuja kirkkokonserttiinkin (Wiipuri 11.2.1905).

uutiset  Otteita viipurilaisista sanomalehdistä. Alkuperäiset kuvat historiallisesta sanomalehtikirjastosta/Kansalliskirjasto.

Kaikille avoimet, internetin kautta käytettävät digitoidut materiaalit, kuten kirjat, lehdet ja valokuvat ovat tutkijalle apuna ja muille ilona. Vaikka arkistomatkat ja käsinkosketeltavat alkuperäismateriaalit ovat tärkeitä, auttavat digitoidut aineistot vähintään pääsemään jutussa jäljille. Uusimpien joukossa mukaan liittyi The British Library, joka julkaisi vapaasti käytettävien kuvien tietokannan. Tietokanta toimii Flickr-palvelun kautta ja sisältää jo nyt yli miljoona digitoitua kuvaa. Lue myös Tapio Onnelan kirjoittama esittely tietokannasta Agricolan sivuilla.

British library The treasure basket

Jouluherkkuja, kuva British Library on Flickr

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s