Talvikeli

Viime päivinä Suomessa on saatu jälleen nauttia (tai kärsiä – näkökulmasta riippuen) runsaista lumisateista. Lumipeite toki saa maiseman näyttämään kauniilta, mutta toisaalta lumisade tekee ulkona liikkumisen hankalaksi sekä kävelijöille että autoilijoille. Oma lukunsa ovat paksun loskakerroksen tai vaarallisen liukkaan jään peittämät kadut ja jalkakäytävät.

Onneksi pohjoisilla kansoilla on kuitenkin paljon kokemusta talvisissa olosuhteissa selviytymisestä. Jo 1800-luvun alussa ainakin ruotsalaiset ja norjalaiset ovat tienneet, kuinka ylimääräinen lumi poistetaan tehokkaasti kulkuväyliltä: tietenkin lumiauralla! Tiettömillä seuduilla kätevä liikkumismuoto on hiihtäminen, ja jos suksi ei tunnu luistavan, voi turvautua porokyytiin.

Aura

Alkuperäinen kuvateksti kertoo lumiauran käytöstä lukijoille, jotka eivät tunne pohjoisia olosuhteita: Snow Plough made use of in Sweden and Norway for the purpose of clearing the Roads in the Winter Season

Sukset

A Laplander descending a mountain in his snow skates when in pursuit of wild rein-deer. Yksityiskohta.

Porot

Travelling along the Alten river in Norwegian Lapland. Mid-day.

Kuvat Arthur de Capell Brooken teoksesta A Winter in Lapland and Sweden, with various observations relating to Finmark and its inhabitants; made during a residence at Hammerfest, near the North Cape. London: John Murray, 1827.

Capell Brooken teoksen tarkempiin viitetietoihin vanhakokoelma.kirjastot.fi -sivustolla pääsee tutustumaan tästä.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s