Tietoja

Turun kaupunginkirjasto viettää 150-vuotisjuhliaan vuonna 2013. Tänä samana vuonna aloitettiin myös kaupunginkirjaston vanhan kokoelman luettelointi ja tutkimus Turun kaupunginkirjaston ja Turun yliopiston yhteishankkeena. Kokoelman tunnetuksi ja käyttökelpoiseksi tekemisen mahdollistaa Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolta saatu maakunnallisesti merkittävän hankkeen apuraha.

Vanha kokoelma eli opintokokoelma koostuu lähinnä 1900-luvun taitteessa kaupunginkirjastolle lahjoitetuista teoksista. Turun kansankirjasto oli perustettu vuonna 1863 – 150 vuotta sitten – mutta ohella kyti toive kaupunginkirjastosta. Kokoelma alkoi muodostua 1800-luvun lopulla, kun yhdistykset ja yksityiset henkilöt lahjoittivat yksittäisiä teoksia tai koko kirjastojaan osaksi kokoelmaa. Ennen kansankirjaston ja kaupunginkirjaston kokoelmien yhdistämistä vuonna 1912 opintokokoelma inventoitiin: Kokoelma käsitti tuolloin yli 44 000 nidettä.

Kokoelmaan kuuluu yhä kymmeniätuhansia kirjoja. Se sisältää suurimman osan Suomessa 1500–1600-luvuilla painetusta kirjallisuudesta uusimpien teosten ollessa 1930-luvulta. Suurin osa kirjallisuudesta on kuitenkin 1700–1800-luvuilta. Useimmat teokset ovat ruotsin- ja saksankielisiä, mutta joukossa on myös runsaasti suomen- ja englanninkielisiä teoksia. Kokoelman kirjoja on painettu niin Pohjoismaissa kuin Keski-Euroopassakin. Teosten teemat vaihtelevat laajasti taiteesta yhteiskuntatieteisiin ja uskonnollisista teksteistä hevosten hoitoon.

Tervetuloa tutustumaan vanhan kokoelman yllätykselliseen maailmaan!

Papilio Emilia

Papilio Emilia.
Giuseppe Acerbi: Travels through Sweden, Finland, and Lapland, to the North Cape, vol II. (London 1802)

Kokoelman luetteloinnista ja kotisivuista vastaavat projektitutkijat FM Emilia Karppinen (Turun yliopisto, yleinen historia) ja FM Laura Yli-Seppälä (Turun yliopisto, Suomen historia).

Kaikki sivustolla käytettävät kuvat ovat Turun kaupunginkirjaston opintokokoelmasta ja siihen kuuluvista teoksista, jollei toisin mainita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s